0. klasse til 17 år med tvangstanker og/eller -handlinger
Tvangstankerne og/eller tvangshandlingerne skal være i mild til moderat grad. Barnet/den unge skal desuden
-
opleve en belastning forbundet til dem
-
være klar over, at de er overdrevne (opleve dem som egodystone)
Obs. For de yngste i målgruppen kan der i tilfælde af manglende indsigt ses bort fra dette. -
være påvirket på sin funktion i betydelig grad i forhold til for eksempel familie, venner, skole, fritidsliv eller andre vigtige livsområder.
Forløb med samtaler
Barnet/den unge har et forløb med mindst otte samtaler med en behandler. Behandleren kan ud fra en konkret vurdering af familiens behov og progression tilpasse antallet af samtaler i forløbet. Det er også muligt at tilbyde op til tre tillægssamtaler.
Forældrene er med hver gang, men i dele af samtalerne arbejder barnet/den unge alene sammen med behandleren. Der går omkring en uge mellem samtalerne, hvor familien øver sig på det, de har lært.
Formålet med forløbet er, at barnet/den unge lærer at stå imod sine gentagne, styrende tanker og handlinger, så det igen bliver muligt at engagere sig i et ønskværdigt liv.
For at understøtte forløbet samt forstærke og vedligeholde en positiv udvikling, er det muligt at inddrage fagpersoner fra læringsmiljøet og barnets/den unges øvrige netværk.
Manualiseret behandling
Behandlingen er manualiseret, og STIME har udviklet en manual til fagpersoner i Pædagogisk Psykologiske Rådgivning eller andre instanser i kommunalt regi, der arbejder med børn, unge og familier inden for en psykologisk referenceramme. Manualen er suppleret af et arbejdshæfte til familien, der et vigtigt redskab i behandlingen.
Forløbet 'Tag styringen tilbage' tager afsæt i Kognitiv adfærdsterapi (KAT) med eksponering og responshindring som de primære behandlingskomponenter.
Manualen er funderet i evidensbaserede metoder fra Danmark og Norden til behandling af OCD hos børn og unge.