§ 19.1 Hvad er restaffald
Restaffald sorteres i overensstemmelse med sorteringskriterierne i affaldsbekendtgørelsen.
Restaffald er eksempelvis:
- Tilsmudset papir, pap og plast
- Urent metal (konservesdåser, stanniol og lignende)
- Sammensatte produkter (eksempelvis mælke- og juiceemballage)
- Sod og aske (indpakket forsvarligt)
- Gulvopfej (indpakket forsvarligt)
- Små mængder porcelæn og keramik
- (indpakket forsvarligt)
- Skarpe genstande (indpakket forsvarligt)
- Andet affald, der ikke er omfattet af de ovenstående affaldstyper, og som hensigtsmæssigt kan bortskaffes som dagrenovation
§ 19.2 Hvem gælder ordningen for
Ordningen gælder for alle private borgere og grundejere i kommunen, hvor borgeren og grundejeren frembringer restaffald.
Regulativet omfatter håndtering af alt affald, der naturligt kommer fra husholdninger. Regulativet gælder for private husholdninger beliggende i Esbjerg Kommune, herunder beboelse i sommerhuse mv. samt ubebyggede grunde hvorfra der fremkommer affald.
Borgere og grundejere har pligt til at benytte de af kommunalbestyrelsen etablerede indsamlingsordninger for restaffald.
Derudover har kommunens egne institutioner og virksomheder, frie grundskoler, tilskudsberettigede godkendte foreninger, der anvender egne eller lejede lokaler og efterskoler i Esbjerg Kommune, pligt til at benytte de af kommunalbestyrelsen etablerede indsamlingsordninger for restaffald.
Virksomheder med affald i art og mængde svarende til husholdninger, kan tilmeldes eksisterende ordninger og beholdere for private husstande. Virksomheder, som har valgt den kommunale ordning, kan tilmeldes med beholdere, som fremgår af gældende prisblad.
Kolonihaver skal være omfattet af den kommunale indsamlingsordning i perioden 1. april til 30. september.
§ 19.3 Beskrivelse af ordningen
Ordningen for restaffald er en henteordning.
§ 19.4 Beholdere
Det påhviler borgeren og grundejeren at anskaffe/modtage og benytte de af kommunalbestyrelsen anviste beholdere til restaffald.
Ejendommen skal være tilmeldt ordningen for restaffald med de beholdere, som fremgår af gældende prisblad, der svarer til den mængde restaffald, der frembringes på ejendommen.
Borgeren og grundejeren har ansvaret for, at der på den enkelte ejendom altid er tilstrækkelig opsamlingskapacitet, så overfyldning mellem to afhentninger ikke finder sted. Hvis borgere som bor til leje, gentagne gange bemærker at beholderen er overfyldt, skal de rette henvendelse til grundejeren med henblik på at øge opsamlingskapaciteten.
Borger og grundejer af tætliggende ejendomme (etage- og flerfamilieboliger) kan have fælles beholdere. Borger og grundejer kan i fællesskab indgå aftale om at benytte fælles opsamlingsmateriel og fælles afhentning af dagrenovation på én af ejendommene. Borger og grundejer skal indgå skriftlig aftale, og det skal klart fremgå, hvilken grundejer der er ansvarlig for fællesskabets dagrenovationsordning. En eventuel fritagelse for krav om placering af beholder på den enkelte ejendom skal i hvert tilfælde godkendes af Esbjerg Kommune.
Beholdere leveres af, tilhører og vedligeholdes af Esbjerg Kommune. Det påhviler kommunalbestyrelsen at vedligeholde og udskifte beholdere. Nedgravede beholdere ejes af grundejerne, og påhviler ejeren at vedligeholde og udskifte beholdere
Beholdere som bortkommer, eller som beskadiges af andre årsager end almindeligt brug og slitage, herunder ved brand, hærværk eller misbrug, erstattes af borgeren og grundejeren.
Kommunalbestyrelsen kan, hvor lokale forhold nødvendiggør dette, stille yderligere krav til beholdere.
§ 19.5 Kapacitet for beholdere
Kommunalbestyrelsen afgør, om en beholder er overfyldt.
Borgeren og grundejeren har ansvaret for, at der altid er tilmeldt tilstrækkeligt beholderkapacitet til at dække mængden af restaffald for en periode på 2 uger.
Hvis der gentagne gange konstateres overfyldning, kan kommunalbestyrelsen – efter forudgående skriftligt varsel – tilmelde yderligere enheder, således at overfyldning undgås.
§ 19.6 Anbringelse af beholdere
Beholderne skal placeres, så afhentning af affaldet kan foretages efter reglerne beskrevet i bilag 1.
Hvis beholderne er placeret, så gældende regler ikke kan overholdes ved afhentning, skal borger og grundejer sørge for, at adgangsforholdene bringes i orden.
Hvis borger og grundejeren ikke ønsker at ændre på adgangsforholdene, skal grundejeren på tømningsdagen placere beholderne ved skel mod offentlig kørevej.
Anbringelse af beholdere er ordningsbestemt.
Beholdere til affald skal mellem tømningerne placeres på grundejerens matrikel. Beholderne må ikke mellem tømninger stå på offentligt areal.
§ 19.7 Anvendelse og fyldning af beholdere
Beholdere til restaffald må ikke fyldes mere, end at låget kan lukkes tæt og affaldet ikke klemmes fast i beholderen.
Sod, aske og slagger skal være fuldstændigt afkølet samt emballeret inden anbringelse i beholderen til restaffald. Skarpe, skærende, rivende eller spidse genstande samt støvende, vådt og uhygiejnisk affald skal være forsvarligt emballeret inden anbringelse i beholderen til restaffald, så der hverken kan ske skade på personer eller på beholderen, herunder eventuelt affaldssæk.
Affaldssække til restaffald må kun fyldes til påfyldningsstregen og maksimalt veje 10 kg. Borger og grundejer får kun udleveret og påsat ny tom sæk i sækkestativet, såfremt der er affald til afhentning. Borger og grundejer får ikke udleveret ny sæk, hvis sækken er overfyldt.
Beholdere på hjul må fyldes, så samlet vægt af materiel og affald maksimalt er på 30 kg. pr. 100 l beholdervolumen.
Ved periodevis forekommende ekstra affald kan borgeren og grundejeren bestille ekstra tømning af de opstillede beholdere mod ekstra betaling.
Hvis beholderen til restaffald er fejlsorteret eller overfyldt, meddeler transportøren dette til borgeren/grundejeren. Hvis beholderen efter skriftlig meddelelse fra transportøren om overfyldt beholder, kan transportøren undlade at tømme beholderen ved kommende tømning. Ved grove enkeltstående tilfælde kan transportøren undlade at tømme beholderen.
Hvis der gentagende gange konstateres problemer med håndtering af restaffald på en ejendom / beboelse, kan kommunalbestyrelsen – efter forudgående skriftligt varsel – tilmelde ejendommen / beboelsen den nødvendige kapacitet.
Renovatøren kan uden varsel undlade at medtage affald omfattet af ordningen, hvis dette ikke er sorteret i overensstemmelse med kommunalbestyrelsens anvisninger.
§ 19.8 Renholdelse af beholdere
Borger og grundejer er ansvarlige for renholdelse af beholderne til restaffald.
Hvis borgere og grundejer ikke renholder beholderne forsvarligt, kan Esbjerg Kommune lade dem rengøre for borger og grundejers regning.
§ 19.9 Afhentning af restaffald
Esbjerg Kommune fastsætter, hvor ofte restaffald skal indsamles på de enkelte ejendomme. Tømning bliver som hovedregel foretaget hver 2. uge på faste ugedage.
Der kan fastsættes forskellig tømningshyppighed for de enkelte ejendomme og for forskellige områder, ligesom det kan bestemmes, at indsamling kun foretages i bestemte perioder i årets løb.
Tømning af restaffald vil så vidt muligt finde sted samme ugedag hver 2. uge for restaffald på den enkelte ejendom. I forbindelse med helligdage kan der midlertidig ske forskydning, så affaldet indsamles enten før eller efter den normale tømningsdag.
For etageejendomme, boligselskaber og andre med særligt store restaffaldsmængder, kan der aftales en hyppigere afhentning eller der kan anvendes større containere eller nedgravede affaldsløsninger med større kapacitet.
Kan beholderne til restaffald ikke tømmes pga. vejrlig eller glat føre, vil beholderen blive tømt hurtigst muligt. Ved manglende tømning ved vejrlig gives der ikke refusion.
Ved permanent ændring af den faste tømningsdag vil borgere og grundejere blive orienteret af transportøren eller af Esbjerg Kommune.