- Forside
- Politik og demokrati
- Byråd og udvalg
- Øvrige råd og udvalg
- Handicaprådet
- Referater 2019
- Referat fra den 7. februar 2019
Referat fra møde i Handicaprådet den 7. februar 2019
Referat og bilag.
Referat fra møde i Handicaprådet
Torsdag, den 7. februar 2019 kl. 15.00-17.00.
Mødet blev afholdt på CSV-Esbjerg, Stokbrovej 16, 6715 Esbjerg N.
Kl. 13.00 Formøde for Handicaporganisationerne. Mødested ”Smart House” (Den innovative bolig).
Kl. 14.00 Introduktion af CSV og rundvisning. Mødested: ”Elevophold”
Deltagere:
Inga Bredgaard (formand) (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (næstformand) (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Mogens Bork (Danske Døvblinde)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Suppleant Sonja Knudsen deltog (Lokalforeningen Ligeværd)
Lise Plougmann Willer (Direktør)
Henrik Vallø (Formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Rasmus Rasmussen (Medlem af Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Birgit Coupar (Sekretær for Handicaprådet)
Afbud:
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
Deltagere Ad hoc under hensyntagen til dagsordenen:
Else Zippor, deltog (Social & Tilbudschef)
Jens Erik Morthensen (Borgerservicechef)
Marianne Kirkegaard, deltog (Kontorchef)
Hanne Bachmann (Leder af Kommunikation & Hjælpemidler)
Jørgen Bruun, deltog (Familie & Forebyggelseschef)
Morten Andersson (Drift & Anlægschef)
1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.
2. Bemærkninger til referat fra møde den 12. december 2018
Ingen bemærkninger.
3. Bemærkninger til ”Landgangen” v. Vej & Parkchef Mads Aastrup Sørensen.
Handicaprådet har på tidligere møde nævnt bl.a. manglende gelænder ved trapperne til Landgangen, trappetrin er ikke lige høje, manglende farvemærkning, manglende kant på rampe.
Handicaprådet har derfor ønsket deltagelse fra Vej & Park for drøftelse af de mangler, rådet mener, der er ved Landgangen og for input til tilgængeligheden for Handicappede.
Mads Aastrup Sørensen gennemgik slides med billeder af plinten, ramperne, herunder oversigter over området hvor placering af gelændere, opmærksomhedsfelter og ledelinjer er optegnet.
Slides vedhæftes referatet.
Der er lavet obligatorisk tilgængelighedsgennemsyn.
Mads Aastrup Sørenen gjorde opmærksom på, at det er en stor plint, og det hele skal derfor ikke betragtes som trappetrin.
Der mangler stadig 5 stk. gelændere, som er i restordre. Gelænderne er en del af en totalentreprise. Mads Aastrup Sørensen rykker leverandøren igen.
Gelænder ved elevatoren ud mod havnen var for kort. Det var fejlproduceret, og det er nu fjernet. Der kommer nyt gelænder.
Nedkørsel til gaden fra elevatoren er for stejl. Mads Aastrup Sørensen undersøger dette.
Kritik af trappetrin der ikke er ens: Mads Aastrup Sørensen gjorde opmærksom på, at trin er ens - hvor de skal fungere som trin. Der er nogle ophold i trappen – Det er ikke trappetrin.
Området ved Gammelhavn er ikke kommunalt så det har vi ingen indflydelse på.
Hvis kørestolsbrugere vil op igen ved tårnet – så er kanten for høj til en kørestol. Mads Aastrup Sørensen følger op på, om der mangler en rampe. Forslag blev drøftet til, hvordan kørestolsrampen kan blive mere synlig. Lige nu er den grå som resten af plinten, så der skal være en bedre markering af rampen.
Det blev aftalt, at når gelændere, ledelinjer, rampe m.v. er klar, så mødes Handicaprådet med Mads Aastrup Sørensen på Landgangen, for at gennemgå tilgængeligheden.
I øvrigt:
Handicaprådet gav udtryk for bekymring over gentagne oplevelser af, at rådet først bliver inddraget, når nye projekter allerede er sat i gang.
Handicaprådet påpeger, at rådet skal inddrages allerede i de indledende faser til f.eks. Projekt Esbjerg strand, nærstationer ved Bilka og i Jerne og andre kommunale tiltag. På sigt vil det være billigere, at Handicaprådet inddrages i de indledende faser, i stedet for at der skal ske ændringer i projektet senere i forløbet, fordi tilgængeligheden for handicappede ikke er indtænkt optimalt.
Handicaprådet gjorde opmærksom på, at der er udvalgt repræsentanter fra rådet, der kan kontaktes omkring tilgængelighed. Så det vil ikke altid være nødvendigt at deltage i handicaprådsmøderne for at inddrage rådet i nye projekter.
Henrik Vallø undrede sig. Vi har drøftet inddragelse af Handicaprådet mange gange, og naturligvis skal rådet inddrages i nye projekter, hvor der skal tages højde for tilgængelighed for handicappede. Vallø bringer kritikken med til udvalgene.
Det blev aftalt, at direktøren for Teknik & Miljø, Erik Jespersen inviteres med til et kommende handicaprådsmøde for at drøfte samarbejdet mellem Esbjerg Kommune og Handicaprådet, og hvilke kommende projekter der er i støbeskeen.
4. Tilgængeligheden ift. etablering af nye toiletter som skal bygges i forbindelse med opførelsen af Parkeringshuset i Danmarksgade/Torvegade v. Vej & Parkchef Mads Aastrup Sørensen
Slides fra pkt. 3 indeholder oversigt og ny toiletbygning.
Inga Bredgaard havde sat punktet på dagsordenen for at gøre opmærksom på, at radius på handicaptoilettet er for lille til at store kørestole, kørestole for respiratorbrugere og brugere med hjælper kan benytte toilettet. Det er f.eks. ikke muligt for de store kørestole af vende på handicaptoilettet.
Inga Bredgaard har modtaget en henvendelse fra en borger om netop dette problem. Inga sender henvendelsen videre til Mads Aastrup Sørensen på [email protected].
Handicaprådet anbefalede skydedøre til toiletterne. Det er problematisk at være kørestolsbruger og så skulle åbne en dør, der åbner ud mod en selv.
Handicaprådet gav råd til ændring af de nye toiletter, bl.a. minimer pissoiret, og flyt handicaptoilettet så det bliver større.
Kommentar til P-huset. Vær opmærksom på at P-huset bygges, så de høje handicapbiler kan kommer ind i P-huset.
5. Kvalitetsstandard for ledsageordningen jf. Lov om Social Service v. Kontorchef Marianne Kirkegaard
Marianne Kirkegaard oplever ikke, at borgerne ikke kan få ledsagelse, når de gerne vil have det. Ved samtlige opfølgninger bliver der nu spurgt ind til, om borgerne oplever manglende ledsagelse.
Alle sager gennemgås nu. Her bliver det tydeligt, hvis der er et problem. Det opleves, at en del borgere tager på ferie. F.eks. en uge til udlandet. Her bruges ledsagelse også.
Connie Kristensen nævnte, at mange gerne vil, at der skal ske noget i weekenderne. Det kan være svært at få folk til at arbejde fredag aften, lørdage og søndage. Her kan problemet måske ligge.
Lise Willer gjorde opmærksom på, at der ikke er ændret på serviceniveauet for ledsagelse. Vi hjælper dem, der skal have ledsagelse til at udnytte rammen fuldt ud.
Marianne Kirkegaard anbefalede som tidligere, at Handicaprådet henvender sig til det centrale politiske system, når der ønskes ændringer i lovgivning og overordnede beslutninger.
6. Handicapstrategiske pejlemærker
Drøftelse af plan for udformning af handicapstrategiske
pejlemærker 2019-2022 v. Lise Willer.
Lise Willer fremlagde forslag til plan for udformning af pejlemærkerne. Handicaprådet tilslutter sig forslaget.
Workshop afholdes den 11. april 2019 kl. 12.00-14.30. (Suppleanter inviteres til at deltage i workshoppen).
7. Opfølgning fra 12. december 2018: Benyttelsesgebyr v. Social & Tilbudschef Else Zippor
Social & Tilbudschef Else Zippor besvarede spørgsmål stillet af Ligeværd på udvalgsmødet den 12. december 2018.
Benyttelsesgebyr Edelsvej
I alt 32 borgere, der ikke bor på Edelsvej, betaler benyttelsesgebyr. Der er ingen borgere, der får tilbagebetalt benyttelsesgebyr, men gebyret er nedsat til 100 kr./måned pr. 1. januar 2019.
Hovedparten af de 32 eksterne borgere, der er tilknyttet Edelsvej, får hjælp til økonomihåndtering; f.eks. budget, betaling af regninger, tilmelding til betalingsservice osv.
Der er ikke andre botilbud, hvor borgerne efter udflytning tilbydes at komme og spise aftensmad i botilbuddet.
Et botilbud består af tre dele:
- Borgerens egen lejlighed, hvor borgeren betaler husleje.
- Fællesarealer for borgere – borgerne (der bor i botilbuddet) betaler husleje og kan have en ordning, hvor de i fællesskab indkøber inventar mv.
- Servicearealer, som er personalefaciliteter for medarbejderne – kommunen betaler husleje m.v.
Kommunen har ikke lovgivningsmæssigt mulighed for at betale husleje for fællesarealerne. Det er i fællesarealerne, man spiser sammen. Derfor betaler de borgere, der kommer udefra, et benyttelsesgebyr.
Sonja Knudsen stillede spørgsmål til en konkret sag, hvor borgeren er opkrævet med tilbagevirkende kraft. Else Zippor meddelte, at der var nogle misforståelser i denne sag, men det er nu afklaret. De andre 32 er ikke opkrævet med tilbagevirkende kraft.
Sonja Knudsen gav udtryk for, at det bliver oplevet, at man som ung borger kan komme og få social vejledning på Edelsvej.
Else Zippor: For de borgere der ikke bor på Edelsvej, er det et ekstra tilbud, at man kan komme og spise sin aftensmad. Det er ikke her man får sin bevilgede voksenstøtte. Den gives i borgerens eget hjem. Men hvis der kommer borgere og spiser deres aftensmad, og spørger efter vejledning, ja så hjælper man naturligvis borgeren.
Dorte Thomsen påpegede, at der må være noget kommunikation, der er gået galt, hvis borgeren tror, at man kan komme på Edelsvej og få vejledning og støtte. Måske skulle man overveje, hvordan det kommunikeres bedre ud til borgerne, så man undgår misforståelser.
Sonja Knudsen gjorde opmærksom på, at mange af brugerne ikke har ret mange penge at gøre med. Så 100 kr. kan være mange penge for at komme og spise.
Else Zippor kunne desuden fortælle, at der som noget nyt i Social & Tilbud arrangeres ”gåklubber”. En gang om ugen med opstart i foråret. Vi håber, det kunne blive en god vane, hvor man både får sig rørt og har en fællesskab med andre.
8. Orientering om tiltag for handicappede ved valg v. Formand Inga Bredgaard
Inga Bredgaard orienterede om muligheden for at stemme både i Esbjerg, Bramming og Ribe!
Der blev stillet spørgsmål til, hvad tidsfristen er, hvis man gerne vil stemme et andet sted? Kan fristen indarbejdes i folderen, og på hjemmesiden? Valgkonsulent Tina Christensen kontaktes.
9. Orientering om organisationsændringer i forbindelse med serviceeftersynet v. Direktør Lise Willer og Familie & Forebyggelseschef Jørgen Bruun
Familie og forebyggelse blev pr. 1. februar 2019 en del af Borger & Arbejdsmarked. Politisk er Familie & Forebyggelse stadig tilknyttet Børn & Familieudvalget. Fysisk vil vi være placeret samlet i stueetagen.
Lise Willer glæder sig til samarbejdet. Vi skal tænke helhedsorienteret. Fra barn til voksen. Vi har haft mange samarbejdsflader, som vi skal udbygge og fortsætte med.
Vi vil sikre en lettere adgang for borgeren og en oplevelse af en koordineret sagsgang. Der skal være mere helhed mellem familie, barn og voksen.
Lise Willer er nu rundt på besøg hos tilbuddene i Familie & Forebyggelse og får rigtig mange gode input med tilbage.
10. Eventuelt
Dialogforum Syddanmark inviterer til Temadag om helhedsorienteret indsats med særlig fokus på uddannelse og beskæftigelse den 29. maj 2019 kl. 9.30-15.30. Der vil senere komme oplysninger om program og tilmelding. Der skal påregnes en egenbetaling på ca. 300 kr. pr. deltager.
Handicaprådet har interesse i deltagelse. Handicaprådets budget finansierer deltagelse for rådets medlemmer.
Tilmelding hos Birgit Coupar på mail [email protected].
Connie Kristensen, Inga Bredgaard, Pia Nielsen og Michael Bæk deltog i Det Centrale Handicapråds årsmøde. Et spændende og givende årsmøde hvor deltagelse i 2020 kan anbefales.
11. Punkter til kommende møder
Sundhed & Omsorg, direktør Arne Nikolajsen deltager i møde den 11. april 2019 vedrørende Velfærdspuljen med baggrund i Handicaprådets ønske om at blive inddraget i, hvad velfærdspuljen bruges til.
Handicaprådet vil herudover gerne drøfte visitation af demente til tilbud. Pt. er der en verserende sag i pressen, hvor en dement borger ikke må deltage i dagtilbud.
Connie Kristensen understregede, at borgere der lider af forskellige hjerneskader – heriblandt hjernesvind – kan sidestilles med dement på mange områder. Det er meget relevant. Emnet bør drøftes med direktør Arne Nikolajsen.
Det behøver ikke kun høre ind under Ældrerådets domæne. Der er mange yngre borgere, der bestemt kan komme ind under denne kategori, selvom de ikke er pensionister.
Handicaprådet ønsker at vide, hvad man gør for unge demente. Mogens Bork ønsker at drøfte kommunikationen med og informationen til borgere indenfor hjemmeplejen. Eller rettere mangel på samme. Mogens Bork fortæller, at han personligt ikke kan få at vide, hvornår der kommer hjælp og rengøring. Yderligere har Mogens Bork ud af 7 gange rengøring haft 6 forskellige rengøringsassistenter, hvilket er meget utilfredsstillende.
Handicappede folkepensionister. Her falder beskæftigelsestilbuddene væk, når de bliver pensionister. Hvordan kan de blive aktiveret? De går typisk ikke selv hen i et ældrecenter. Else Zippor undersøger dette og giver tilbagemelding.
Udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse:
For udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse underskrives underskriftsblad af:
Inga Bredgaard (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Mogens Bork (Danske Døvblinde)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
I tilfælde af fravær underskriver respektive suppleanter.