- Forside
- Politik og demokrati
- Byråd og udvalg
- Øvrige råd og udvalg
- Handicaprådet
- Referater 2019
- Referat fra den 3. oktober 2019
Referat fra møde i Handicaprådet den 3. oktober 2019
Referat og bilag.
Referat fra møde i Handicaprådet.
Torsdag, den 3. oktober 2019 kl. 15.00-16.30.
Rådhuset, mødelokale 1.
Deltagere:
Inga Bredgaard (formand) (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (næstformand) (LEV)
Mogens Bork (Danske Døvblinde)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Lise Plougmann Willer (Direktør)
Henrik Vallø (Formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Rasmus Rasmussen (Medlem af Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Birgit Coupar (Sekretær for Handicaprådet)
Afbud:
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Rigmor Kristensen inkl. afbud fra suppleant Sonja Knudsen (Foreningen Ligeværd)
Deltagere Ad hoc under hensyntagen til dagsordenen:
Else Zippor, deltog (Social & Tilbudschef)
Jens Erik Morthensen (Borgerservicechef)
Marianne Kirkegaard, deltog (Kontorchef)
Hanne Bachmann (Leder af Kommunikation & Hjælpemidler)
Jørgen Bruun (Familie & Forebyggelseschef)
Morten Andersson (Drift & Anlægschef)
1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.
2. Bemærkninger til referat fra møde den 15. august 2019
Ingen bemærkninger.
3. Høring i Handicaprådet - Samling af botilbud på senhjerneskadeområdet
V. Social- og Tilbudschef Else Zippor og bygningskonstruktør Lilli Lindberg fra Ejendomme.
Social- og Tilbudschef Else Zippor indledte med at fortælle om nyt forslag til samlet botilbud til borgere med senhjerneskade. Botilbuddet rummer bl.a. bedre boliger, etablering af træningsfaciliteter, bedre personalefaciliteter og 2 afklaringsboliger.
Lilli Lindberg fulgte op med forklaring om indretningen af Gammelby Strandvej. To-rums boliger ændres til et-rumsboliger på cirka 42 m2. Toiletterne er i forvejen handicapvenlige. To boliger indrettes til afklaringsboliger, hvor der vil være plads til borgere med yderligere behov. F.eks. plads til at sengeleje kan køres ind på badeværelset. Det eksisterende køkken og fællesareal bygges om, så det bliver større og mere indbydende til fællesskab.Der tilbygges et skur til elkørertøjer.
Plancher udsendes med referatet.
Handicaprådet roste idéoplægget med følgende bemærkninger:
Det er meget positivt, at der er indtænkt loftlift i boligerne.
Vær opmærksom på, at alle døre er udadgående (evt. skydedøre). Dette pga. borgernes sikkerhed, når der f.eks. skal ydes hjælp ved fald og lignende.
Køkkener skal indrettes, så de kan tilgås fra kørestol med hæve/sænke mulighed. (Kan evt. være med manuel betjening).
I kompendiet nævnes, at aflastningsboligerne kan benyttes til andre målgrupper. Handicaprådet ønsker en præcisering af disse målgrupper, da det ikke er alle målgrupper der harmonerer med senhjerneskadede.
Handicaprådet udtrykte bekymring for, at Koordinationsteamet er nedlagt. Der skal derfor være stor opmærksomhed på, at der kan være borgere, der ikke får den hjælp de har behov for, og derfor ikke får tilbudt en plads på botilbuddet.
Handicaprådet videregav også Hjerneskadeforeningens bekymring for nedlæggelse af Koordinationsteamet, og en faglighed som Hjerneskadeforeningen derved mener er gået tabt. Social- og Tilbudschef Else Zippor kunne derimod fortælle om opfattelsen af, at det fungerer bedre i dag.
Det blev aftalt, at Else Zippor inviterer Hjerneskadeforeningen til et møde.
4. Magtanvendelser
V. Udviklingskonsulent Annette Bonde Bertelsen.
Handicaprådet ønskede en uddybning af magtanvendelser, og de magtanvendelser der ikke er godkendt.
Annette Bonde Bertelsen gav oplæg om afvejningen af magtanvendelse, og det at støtte og give borgeren omsorg.
Eksempel på godkendt magtanvendelse. Se plancher, side 8 og 9.
Eksempel på ikke godkendt magtanvendelse. Se plancher, side 10 og 11.
Plancher udsendes med referatet.
Der er udviklet en kultur for, at hvis man er i tvivl om det er en magtanvendelse eller ej, så indberetter man det som en magtanvendelse. Der arbejdes udviklings- og læringsorienteret. Personalet bliver derfor bedre til at håndtere det. Der er ikke brugt mere tid, men tiden er kanaliseret hen på en ny måde, der har krævet ekstra ressourcer i en periode, men ikke mere personale.
Fremadrettet vil antal borgere blive vist i statistikken. En meget adfærdsvanskelig borger kræver måske mange magtanvendelser, og det påvirker statistikken over magtanvendelser.
Handicaprådet takkede for gennemgangen.
5. Vejledning til borgerne
Kontorchef Marianne Kirkegaard deltog under dette punkt. Erik Sørensen foreslog på sidste møde, at borgerne får en tilbagemelding på praksis når ledsageordning ophører og at borgerne orienteres om, at mulighederne muligvis ikke er udtømte, hvis ledsageordningen ophører.
Marianne Kirkegaard bemærkede efterfølgende, at borgerne naturligvis skal have vejledning om, at der er andre muligheder – der tænkes primært på § 85 støtte i Serviceloven.
Det er indskærpet over for medarbejderne, at det skal de vejlede om – specielt i afslagsbreve, men også i afgørelser, hvor borgerne får en bevilling, og hvor der kan være behov for § 85 støtte i forhold til andre ting end lige ledsagelse.
Man kan godt have en § 97 støtte til selvvalgte aktiviteter og samtidig have ret til § 85 ledsagelse til ikke selvvalgte aktiviteter såsom lægebesøg, sygehus o.l.
Herudover oplyses om en forsøgsordning vedrørende kørsel til personer med demens, som gælder i 2019 og i 2020. Tilbuddet er til personer, der bor hjemme, og fysisk kan klare sig selv. Det koster kun 2 kr. pr. kørt km, men skal tilmeldes ordningen inden.
Marianne Kirkegaard deltog i mødet og gav udtryk for, at hun ønsker oplysning om konkrete sager, hvor vejledningsforpligtelsen er tilsidesat. Det er svært at handle på en henvendelse uden oplysning om konkret sag. Ligeværd opfordres derfor til at kontakte Marianne Kirkegaard med de 2 konkrete sager, de kender til.
Marianne Kirkegaard oplyste, at der i 2018 blev afsat 20 mio. kr. til en pulje til ledsageordning for blinde og svagtseende over 67 år. Marianne Kirkegaard har dog ikke set lovstoffet endnu.
Inga Bredgaard kommenterede, at borgeren selv skal ringe og bestille taxaen. Er der lavet aftale med Taxa, at der kan være borgere, der er kørestolsbrugere? Marianne Kirkegaard undersøger dette.
6. Mødeplan 2020
V. Direktør Lise Willer.
Forslag til mødeplan 2020 fremlægges til godkendelse.
Enkelte rettelser af ugedage, ellers godkendt.
7. Orientering
Intet.
8. Eventuelt
Handicapkørsel/visiteret flexkørsel.
Det er uhørt med forskelsbehandlingen. Priser sættes op for de borgere, der bestiller kørsel telefonisk. Det er billigere at bestille på app og nettet (20%). Mange har ikke adgang til net og app.
Henvendelse udarbejdet af formand Inga Bredgaard og svar fra Sydtrafik var vedhæftet dagsordenen.
DH ønsker møde med politikerne der sidder i Sydtrafik, da svaret fra Sydtrafik ikke er tilfredsstillende. Inga Bredgaard tager kontakt.
Esbjerg Lydavis:
Mogens Bork påpegede, at Esbjerg Lydavis er ikke på budgettet til næste år, og indstiller kraftigt til, at der bevilges 1 års budget til lydavis, indtil den lokale lydavis er iværksat.
Beder om, at Henrik Vallø sætter lydavisen til drøftelse i de kommende budgetforhandlinger. Handicaprådet anbefales, at lydavisen indarbejdes i Handicaprådets budgetbemærkninger.
Gelænder på havnen:
Morgens Bork mener stadig, at gelænder på havnen mangler. Sekretariatet kontakter Vej & Parkchefen for at rykke for svar og eventuelt arrangere et møde på havnen sammen med Mogens Bork.
9. Punkter til kommende møder
Handicaprådets hjemmeside:
Kommunikationschef Thomas Reil inviteres til et kommende møde vedr. Handicaprådets hjemmeside.
Pårørendepolitik:
Handicaprådet ønsker konsulentbistand til afholdelse af møde sammen med Ældrerådet og Udsatterådet. Det handler om at få løftet pårørendeområdet.
Da pårørendepolitikken er vedtaget i Sundhed & Omsorg foreslog Lise Willer, at Handicaprådet og de øvrige interessenter skal kontakte Sundhed & Omsorg med henblik på at få deres politik videreudviklet.
Temaer fra pårørendearrangement i Social & Tilbud:
Tema 3 (Indgangen) Til drøftelse i handicaprådet. Mere synlighed, mere synlig og tilgængelig hjemmeside. Eksempelvis med links til organisationerne.
Tema 4 (Det sociale liv) Kan vi tænke nyt, så vi kan gøre det bedre? Eks. oprettelse af pårørendegrupper på de institutioner der ikke har nogen.
Udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse:
For udbetaling af diæter og kørselsgodtgørelse underskrives underskriftsblad af:
Inga Bredgaard (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Finn Pedersen (Dansk Blindesamfund)
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Pia Nielsen (Osteoporoseforeningen)
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
I tilfælde af fravær underskriver respektive suppleanter.
Orientering om magtanvendelser og andre indgreb i retten til selvbestemmelse i Social & Tilbud i 2018
Sagsid: 18/16240
Initialer: annbe
Åben Sag
Resumé
Esbjerg Kommunes sociale tilbud indberetter magtanvendelser. Magtindberetningerne bliver løbende behandlet, registreret og fulgt op.
Der laves årligt en beretning om antallet af magtindberetninger i de sociale tilbud. Beretningen skal forelægges Social & Arbejdsmarkedsudvalget og byrådet til orientering.
Antallet af magtanvendelser i Social & Tilbud i 2018 er 76. Antallet er det laveste siden 2011.
Magtindberetningerne sendes også til Socialtilsyn Syd, som inddrager oplysningerne i tilsynet på afdelingerne.
Sagsfremstilling
I relation til servicelovens kapitel 24 omfatter magtanvendelser fysiske indgreb i retten til selvbestemmelse.
Antallet af magtanvendelser i Social & Tilbud i 2018 er 76. Antallet er det laveste siden 2011.
Langt de fleste af magtanvendelserne er godkendt som lovlige. Der har i 2018 kun været én ansøgning om beskyttelsesforanstaltninger. Ansøgningen er imødekommet. Det drejer sig om anvendelse af gps sensor til en borger med alvorlige funktionsnedsættelser.
Alle kommunens tilbud arbejder systematisk på at øge medarbejdernes kompetencer og udvikle nye metoder, som kan sikre borgernes selvbestemmelse, samtidig med at der drages den fornødne omsorg for borgerne.
Social & Tilbud har i 2018 arbejdet med at strukturere indsatser til at forebygge forekomsten af vold og trusler om vold fra borgere mod medarbejdere. Indsatserne har primært handlet om et samtidigt perspektiv på at skabe tryghed og trivsel for både borgere og medarbejdere. Det samtidige perspektiv har medført, at der er også er sket et fald i antallet af voldsomme episoder og trusler om vold i 2018 på flere tilbud.
Lovgrundlag, planer mv.
Ethvert fysisk indgreb i selvbestemmelsesretten foretaget mod en borger, der modtager et tilbud godkendt af kommunen efter servicelovens bestemmelser, skal indberettes til kommunalbestyrelsen til brug ved det lovpligtige tilsyn jævnfør retssikkerhedsloven §§ 15 og 16. Lovbekendtgørelse 150 af 16. februar 2015.
Kapitel 15 om omsorgspligten og kapitel 24 i serviceloven om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne og om særlige sikkerhedsforanstaltninger for voksne.
Kompetencer
Social & Arbejdsmarkedsudvalget > Økonomiudvalget > Byrådet
Indstilling
Direktionen indstiller, at det indstilles til byrådet, at der orienteres om magtanvendelser og andre indgreb i retten til selvbestemmelse i Social & Tilbud i 2018.
Beslutning Social & Arbejdsmarkedsudvalg den 28-05-2019
Godkendt.
Beslutning Økonomiudvalget den 03-06-2019
Taget til efterretning.
Beslutning Byrådet den 17-06-2019
Taget til efterretning.
Maria Lagoni (V) deltog som stedfortræder for Britta Bendix.
Afbud: Britta Bendix Ovesen
Bilag
1 - 4160625
Åben Beretning om magtanvendelser i 2018 i Social & Tilbud (187921/19) (H)
Samlet botilbud til borgere med senhjerneskade
Nyt forslag til samlet botilbud til borgere med senhjerneskade
- Vinklen (5) og Birkehuset (6) pladser skal samles i et tilbud og Vinklen nedlægges (politisk beslutning 2015)
- Før: Vi bygger til ved Birkehuset
- Nu: Vi flytter i stedet til Gammelby Strandvej (her bor i dag borgere fra Udviklingscenter Vest, som flytter til Kornvangen)
Hvorfor nu denne ændring?
- Behovsvurdering – vi har ledige pladser og flere kan klare sig i egen bolig med støtte – overdimensionering ved at fastholde oprindelig plan
- Gammelby Strandvej er en bedre bygning end Birkehuset – vi vurderer, vi får et bedre samlet tilbud
- Det er en billigere løsning
Målgruppen
- Permanente pladser: voksne borgere med senhjerneskade, som har et længerevarende støttebehov
- To korttidspladser: afklarings-/aflastningspladser
Hvad er det gode ved det nye botilbud set fra min stol?
- 2 afklarings/aflastningsboliger – ”korttidspladser”
- Bedre boliger - særligt ift. Vinklen
- Etablering af træningsfaciliteter i botilbuddet; herunder træningskøkken
- Bedre personalefaciliteter