Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Afgørelse om ikke miljøvurderingspligt for modtagelse af nye affaldsfraktioner, GreenTech.nu, Måde Industrivej 19, 6705 Esbjerg Ø

Afgørelse om ikke miljøvurderingspligt for modtagelse af nye affaldsfraktioner samt mulighed for fuld udnyttelse af behandlingsanlægget kapacitet

GreenTech.nu har den 16. november 2021 indgivet ansøgning i henhold til miljøvurderingsloven[1] om modtagelse og behandling af nye affalds-fraktioner samt mulighed for udnyttelse af eksisterende behandlings-anlægs fulde kapacitet.

 

De nye fraktioner er havvandsbaseret skyllevand fra tanke med rester af animalske- og vegetabilske olier som eks. fiskeolie og solsikkeolie. Disse håndteres og behandles på virksomhedens eksisterende affaldsbehand-lingsanlæg, beliggende Måde Industrivej 19, 6705 Esbjerg Ø. 

 

I forbindelse med behandlingen af sagen er der modtaget supplerende oplysninger senest den 23. november 2021.

 

Virksomheden er omfattet af punkt 11b ”Anlæg til bortskaffelse af affald” på bilag 2 i Miljøvurderingsloven. Ændringer eller udvidelser af virksomhedens anlæg og drift, som allerede er godkendt, er omfattet af punkt 13a i lovens bilag 2, når de kan have væsentlige skadelige indvirkninger på miljøet. Ved ændringer eller udvidelser omfattet af punkt 13a, skal der foretages en screening med henblik på at afklare, om ændringen eller udvidelsen er VVM-pligtig.

 

Afgørelse              

Esbjerg Kommune, Industrimiljø afgør, at modtagelsen og behandlingen af nye affaldsfraktioner samt mulighed for udnyttelse af anlæggets fulde kapacitet ikke vil påvirke miljøet væsentligt i negativ retning, og at der derfor ikke skal udarbejdes miljøkonsekvensrapport jf. Miljøvurderingslovens §21.

Afgørelsen offentliggøres på Esbjerg Kommunes hjemmeside www.esbjerg.dk den 10. marts 2022.

Se afgørelsen her.

Forudsætninger for afgørelsen

De vurderinger, som ligger til grund for kommunens afgørelse, er foretaget på baggrund af det anmeldte projekt og ved anvendelse af de kriterier, der fremgår af Miljøvurderingslovens bilag 6.

 

Projektets karakteristika

Det modtagne affald behandles i behandlingsanlægget, der har en kapacitet på ca. 80 m3/døgn og maks. 0,9 l/s med følgende fordeling 75 m3/døgn fra industrispildevand og 5 m3/døgn fra havvandsbaseret skyllevand.

I gældende tilslutningsafgørelse er der meddelt tilladelse til udledning af maks. 30 m3/døgn fra behandlings-anlægget. Der meddeles ny tilslutningstilladelse i særskilt afgørelse.

 

Der ansøges om at modtage, separerer og bortskaffelse havvandsbaseret skyllevand fra tanke indeholdende rester af vegetabilske og/eller animalske olier med en afledning på maksimalt 5 m3/døgn. Der vil være et maksimalt oplag på 165 m3 i eksisterede tankanlæg.

 

Projektets placering

Virksomheden er i Kommuneplan 2018 – 2030 for Esbjerg Kommune beliggende i rammeområde 01-120-180 Industri ved Mådevej.

 

Området er omfattet af lokalplan nr. 451 – for Måde Industriområde. Virksomheden er beliggende i delområde A2, der er udlagt til erhvervsvirksomheder til og med klasse 4-7 erhverv, jf. Håndbog om Miljø og Planlægning (1991).

 

Ifølge Spildevandsplan 2016 – 2021 for Esbjerg Kommune er virksom-heden beliggende i opland A32.

 

Området er i henhold til bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer[2] ikke udpeget som område med drikkevandsinteresser og er beliggende uden for indvindingsoplande for almene vandforsyningsanlæg.

 

Ejendommen er delvist kortlagt i henhold til jordforureningsloven[3] og er omfattet af kommunens områdeklassificering.

 

Nærmeste Natura 2000-område er Vadehavet, hvis afgrænsning er beliggende ca. 700 m fra virksomheden område.

 

På grundlag af de i sagen foreliggende oplysninger om de med projektet forbundne miljøpåvirkninger vurderes det, at det ansøgte, hverken i sig selv eller i kumulation med den eksisterende virksomhed og andre planer og projekter, vil afstedkomme en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området.

 

I henhold til § 10, stk. 1 i habitatbekendtgørelsen om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter, skal der foretages en vurdering af projektet iht. Habitatdirektivets bilag IV-arter (artsbeskyttelse).

 

På habitatdirektivets bilag IV er nævnt en lang række arter, som kræver en særlig beskyttelse. En fortegnelse over de i Danmark hjemmehørende arter findes i habitatbekendtgørelsens bilag 11. Listen omfatter både planter og dyr, og beskyttelsen gælder både for arternes yngle- og rasteområder. En række af disse særligt beskyttede bilag IV-arter kan have yngle- og rasteområde på eller omkring det ansøgte projekts arealer. I Esbjerg Kommune er der kendskab til forekomst af følgende Bilag IV-arter: Birkemus, snæbel, løgfrø, spidssnudet frø, strandtudse, markfirben, odder, småflagermus og grøn mosaikguldsmed.

 

Det vurderes, at småflagermus kan forekomme i Esbjerg Kommune i Måde området. Da der ikke sker fældning af gamle træer, brud eller nedlæggelse af ledelinjer (læhegn) eller nedrivning af huse i forbindelse med det ansøgte projekt, vurderes det ikke at kunne beskadige artens yngle-områder.

 

Samlet set vurderes det, at det ansøgte, ikke vil beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra a) eller ødelægge de plantearter, som er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra b) i alle livsstadier.

Industrimiljø vurderer derfor, at der ikke skal foretages en konsekvensvurdering af projektets påvirkning af Natura 2000-områder og beskyttede arter.

 

 

Arten og kendetegn ved den potentielle miljøpåvirkning

Virksomheden ligger i et område, hvor tilstødende ejendomme er erhvervsvirksomheder. Der forventes ikke væsentlig øget trafikbelastning som konsekvens af, at der må modtages nye affaldsfraktioner.

 

Sammenfattende vurderes det, at virksomheden, efter realisering af det ansøgte, vil kunne drives uden at afstedkomme risiko for dels menneskers sundhed, dels forurening og gener, der er uforenelig med omgivelsernes sårbarhed.

 

Senere ændringer

Hvis projektet ændres, er I forpligtet til at anmelde den påtænkte ændring jf. Miljøvurderingslovens § 18 med henblik på at få afgjort om ændringen betyder, at der forinden skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport.

 

Høring

Industrimiljø har vurderet, at der ikke forekommer andre parter i sagen end virksomheden, som i henhold til forvaltningslovens[4] § 19 har en væsentlig individuel interesse i sagens udfald.

 

Et udkast til afgørelse er sendt i høring. Virksomheden har ikke haft bemærkninger til udkastet.

 

Der er foretaget intern høring i Esbjerg Kommune i Plan, Vej & Park samt Natur & Vandmiljø.

Der er ikke indkommet bemærkninger.

 

Klagevejledning

Afgørelsen af, at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport, kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter reglerne i Miljø-vurderingslovens § 49, stk. 1, af Miljø- og Fødevareministeren og enhver med retlig interesse i sagens udfald.

 

Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Miljø- og fødevareklagenævnet. Du klager via Klageportalen, som du finder et link til på forsiden af https://naevneneshus.dk/. Klageportalen ligger på www.borger.dk og www.virk.dk. Du logger på www.borger.dk eller www.virk.dk, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen.

 

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klage-portalen. Når du klager, skal du betale et gebyr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.

 

Miljø- og Fødevareklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til den myndighed, der har truffet afgørelse i sagen. Myndigheden videresender herefter anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

 

Klagefristen udløber den 7. april 2022.

 

Afgørelser efter Miljøvurderingsloven kan inden 6 måneder fra meddelelsesdato indbringes til domstolsafgørelse.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos Vibeke Lorentzen, Esbjerg Kommune, Industrimiljø tlf. 7616 1396, [email protected].

 

[1] Bek. nr. 1976 af 27. oktober 2021 af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

[2] Bek. nr. 2071 af 11. november 2021 om udpegning af drikkevandsressourcer

[3] Bek. nr. 282 af 27. marts 2017 af lov om forurenet jord

[4] Lbk. nr. 433 af 22. april 2014 af forvaltningsloven