Godt at vide, når du etablerer dig i Esbjerg
Penge til husleje og daglige udgifter
Hvis du ikke har et job eller penge til at forsørge dig selv, vil du til visiteringsmødet få hjælp til at søge en social ydelse (penge), til at betale husleje og til at leve for, indtil du får en indkomst.
Ydelsen er i 2022:
Personer, som er over 30 år eller som er mellem 18 og 30 og er udeboende |
6.228 DKK per måned før skat
|
Personer, der har status af enlig forsørger og eget barn/børn i hjemmet |
12.456 DKK per måned før skat
|
Personer, der er gifte/samlevende og har egne børn i hjemmet |
8.716 DDK per måned før skat |
Hjemmeboende under 30 år |
2.683 DKK per måned før skat
|
Hvis du eller din ægtefælle har en indkomst, trækkes jeres indkomst fra det beløb, du kan få udbetalt i social ydelse.
Om skolegang og pasningssystemet i Danmark
I Danmark går børn typisk i vuggestue/dagpleje fra de er 0-2 år, og i børnehave fra de er 3-5 år. Mange vuggestuer og børnehaver er placeret i samme bygning, men med forskellige lokaler til aldersgruppen 0-2 år og aldersgruppen 3-5 år. Dagplejere er en pasningsform for børn i aldersgruppen 0-2 år, hvor de i en gruppe af 4-5 børn, bliver passet i et privat hjem af en godkendt dagplejer.
Typisk begynder børn i skole det år de fylder 6, og starter med førskole fra April til Juni og derefter 0 klasse fra August. Der er 10 klassetrin i det danske skolesystem som går fra 0-9 klasse. Der er derudover mulighed for et valgfrit ekstra 10 klassetrin.
Der udbydes mange ungdomsuddannelser til unge, som de kan tage efter 9 eller 10 klassetrin. De fleste videregående uddannelser kræver, at unge har taget en ungdomsuddannelse. Ungdomsuddannelserne varer typisk 2 eller 3 år.
Skole
Som udgangspunkt vil dit barn komme i en dansk folkeskole, hvis det er i skolealderen 5-15 år. Børn i 8-10 klassetrin kan blive tilbudt at gå i en modtageklasse på Esbjerg Ungdomsskole i Gjesing, såfremt der er plads. Skoledagen er typisk fra kl. 8 til hhv. kl. 14 eller 15 alt efter klassetrin.
Du vil få hjælp til at blive skrevet op til skole af din rådgiver på Integrationshuset, så snart du har fået dit opholdsbevis.
SFO og ungdomsklub
Der er mulighed for at melde børn fra 0-3 klasse til pasning i SFO om morgenen inden skolestart og om eftermiddagen efter skole. SFO´en er typisk placeret på skolen.
For de ældre skolebørn er der mulighed for at gå i klub efter skole.
Prisen* for SFO og klub Esbjerg Kommune 2022 er:
SFO Morgen kl. 6-8 |
1.040 DKKper måned*
|
SFO Eftermidag til kl. 17 |
1.405 DKK per måned
|
SFO orgen fra kl. 6 til eftermiddag kl. 17 |
2.133 DKK per måned
|
Fritidsklub 4-6 klasse |
958 DKKper måned*
|
Ungdomsklub 7 klasse til 17 år130 |
DKK per måned
|
*Det er muligt at søge om at få dækket udgifterne til SFO og pasning, hvis husstandens indkomst er under 583.000 DKK per år. Hvis husstandens indkomst er under 185.700 DKK per år, vil du typisk få hele betalingen dækket. Læs mere under fripladstilskud.
Du kan melde din børn SFO eller klub her, eller kontakte din rådgiver på Integrationshuset.
Pasning
Du har mulighed for at skrive dig op til kommunal pasning i ét opskrivningsdistrikt, og du kan vælge at blive skrevet op til de institutioner og dagplejere, der er i dette distrikt. Mange vælger et opskrivningsdistrikt tæt på deres bolig. Som udgangspunkt vil du få tilbudt plads i det distrikt du ønsker, hvis der er ledige pladser. Hvis der ikke er plads, vil du få tilbudt plads i et andet distrikt.
Prisen* for pasning i kommunale institutioner i Esbjerg Kommune 2022 er:
Børnehave 3-5-årige |
1.765 DKK per måned
|
Vuggestue 0-2-årige |
3.144 DKK per måned
|
Dagpleje 0-2-årige |
2.722 DKK per måned
|
*Det er muligt at søge om at få dækket udgifterne til SFO og pasning, hvis husstandens indkomst er under 583.000 DKK per år. Hvis husstandens indkomst er under 185.700 DKK per år, vil du typisk få hele betalingen dækket. Læs mere under fripladstilskud.
Du kan melde din børn til pasning her, eller kontakte din rådgiver på Integrationshuset.
Du har også mulighed for at vælge en privat institution. I så fald skal du selv kontakte institutionen direkte for opskrivning.
Fripladstilskud
Det er muligt at søge Esbjerg Kommune om at få dækket udgifterne til SFO og pasning, hvis husstandens indkomst er under 583.000 DKK per år. Hvis husstandens indkomst er under 185.700 DKK per år, vil du typisk få hele betalingen til pasning eller SFO dækket.
Du kan søge fripladstilskud her, eller du kan kontakte din rådgiver på Integrationshuset, for at få hjælp til at søge fripladstilskud.
Familieydelser
I Danmark er det muligt at søge familieydelser fra Udbetaling Danmark. Du skal typisk have boet og arbejdet 6 år i Danmark eller et andet EU land for at være berettiget til ydelserne.
Du er velkommen til at kontakte Udbetaling Danark, hvis du ønsker at vide mere om familieydelser.
Barsel
I Danmark er der mulighed for, at både kvinder og mænd kan have et arbejde og et familieliv.
Når et barn bliver født, har forældre ret til 52 ugers orlov tilsammen, hvor de kan passe deres barn, samtidig med at de modtager løn eller barselsdagpenge. Man kan kun modtage løn, barselsdagpenge eller lignende ydelser, hvis man enten er i arbejde, er under uddannelse eller er berettiget til dagpenge eller kontanthjælp. Hvis man er selvforsørget hjemmegående inden fødslen, kan man ikke modtage dagpenge.
De 52 ugers barselsret fordeles således:
- Mor har ret til 4 ugers graviditetsorlov inden forventet fødsel
- Begge forældre har ret til 2 ugers barselsorlov umiddelbart efter fødslen
- Begge forældre har ret til 13 ugers forældreorlov (kan overdrages til den anden forælder)
- Begge forældre har ret til 9 ugers forældreorlov ( som ikke kan overdrages til den anden forælder)
Du kan se, hvilke barselsregler der gælder for dig her.
Kommunal anvist midlertidig bolig
Hvis du ikke har et sted at bo, vil du til visiteringsmødet hos Integrationshuset Esbjerg Jobcenter få anvist en kommunal bolig. En kommunal anvist midlertidig bolig koster:
Enlige med og uden børn |
2.402 kr. per måned |
Par uden børn |
4.401 kr. per måned |
Par med et, to eller tre børn |
4.802 kr. per måned |
Par med fire eller flere børn |
5.203 kr. per måned |
Hvis du selv finder bolig
Hvis du selv søger efter en anden bolig end den kommunalt anviste bolig, anbefaler vi, at du er opmærksom på din indkomst og at finde en bolig, som matcher din indkomst eller ydelse.
Indskudslån til bolig
Du kan søge lån til indskud, som er et indflytningsgebyr, der er typisk i Danmark , hvis du ikke selv har penge til indskuddet. Indskud svarer ofte til 3-4 måneders husleje. Indskudslån kan først søges efter, at du er blevet registreret med adresse i Esbjerg Kommune.
Hvis du finder en bolig gennem en boligforening, kan du søge boligindskudslån til indskuddet. Hvis du finder en bolig hos en privat udlejer, kan du søge enkeltydelse til indskuddet.
Du er velkommen til at kontakte Integrationshuset Esbjerg Jobcenter, hvis du skal bruge hjælp til at søge indskudslån.
Boligstøtte
Hvis du flytter i egen bolig, kan du muligvis være berettiget til boligstøtte, som er et månedligt tilskud til din husleje. Det er en kombination af din husleje, størrelsen på din bolig og din indkomst, der bestemmer, om du er berettiget.
Du er velkommen til at kontakte Integrationshuset Esbjerg Jobcenter, hvis du skal bruge hjælp til at søge boligstøtte.
Informer om adresseændring
Hvis du flytter til en ny adresse, efter du er blevet registreret, skal du give besked til Borgerservice, da det i Danmark er dit eget ansvar at give besked, når du ændrer adresse. Hvis du har fået MitID kan du skifte adresse på www.borger.dk, og ellers kan du kontakte Borgerservice.
Gode råd om sikkerhed og det digitale Danmark - MitID fishing
Nogle kriminelle kan potentielt forsøge at få dit til at udlevere dit CPR nummer eller dine kontooplysninger. Hvis du modtager henvendelser fra for eksempel SKAT, Esbjerg Kommune eller MitID, vil det altid komme til din eboks. Vi anbefaler at du ALDRIG udleverer CPR eller kontooplysninger på hverken uopfordrede telefoniske henvendelser og heller ikke til henvendelser du har fået per mail.
Om at bruge din læge i Danmark
I Danmark skal du bruge din læge ved næsten alle former for konsultationer og behandlinger, som ikke er akutte. Det gælder for eksempel også ved vaccinationer og prævention. Din læge er uddannet til at afklare og behandle de mest almindelige sygdomme, derfor afklares almindelige sygdomme og behandling deraf ved din læge. Det vil ofte være din egen læge, som ordinerer din medicin og udskriver recepter. Du skal altid bestille tid, før du går til lægen. Husk at melde afbud, hvis du alligevel ikke kan komme til den aftalte tid. Du skal medbringe dit sundhedskort.
I nogle tilfælde vurderer lægen, at du skal undersøges ved specialist ieller at du skal på sygehuset. Hvis det er tilfældet skriver lægen en henvisning.
Du har selv mulighed for at booke tid for eksempel ved en øjenlæge, ved en hudlæge eller ved en øre-, næse-, halslæge uden henvisning, hvis du ønsker det.
Tandlæge i Danmark
I Danmark er tandlæge selvbetalt, og du kan selv kontakte en tandlæge for at booke en tid. For børn og unge under 18 år er der gratis tandlæge ved Tandplejen. Børn bliver automatisk indkaldt til Tandplejen, når de er registreret i Danmark. Hvis dit barn har brug for en tid, før I får en indkaldelse, kan du kontakte Tandplejen i Esbjerg Kommune på telefon +46 76 16 40 00.
Når du har fundet et job
Husk at give besked til Esbjerg Jobcenter, når du har fundet et job eller din indkomst ændrer sig, hvis du skal bruge hjælp til at informere om ændringer til SKAT og eventuelle tilskud du modtager. Du kan også selv indbette ændringer i indkomst til SKAT på skat.dk med dit MitID. I Danmark er det din egen pligt at indberette ændringer i indkomst, hvis du får tilskud fra det offentlige.
Ombytning kørekort
Et gyldigt ukrainsk kørekort kan benyttes i Danmark.
Hvis du har mistet dit ukrainske kørekort
Hvis du har mistet dit kørekort, har du mulighed for at ansøge om at få udstedt et Dansk kørekort.
- Send en ansøgning til: Færdselsstyrelsen: Sorsigvej 35, 6760 Ribe, att. Team kørekort og køreuddannelse
- Husk at vedlægge følgende i ansøgningen: Udfyldt stamkort med foto og underskrift, samt ekstra foto
- Hvis du angiver at have førerret til lastbil eller bus (kategori C1, C, D1 eller D), skal en lægeattest skal også vedlægges.
- Det bliver kontrolleret, at du har gyldigt midlertidig opholdstilladelse for fordrevne fra Ukraine (er et krav for at benytte denne proces).
Hvis du ønsker at ombytte til et Dansk kørekort
- Book en tid hos din læge for at få en lægeerklæring (medbring pasfoto og dit gule sygesikringskort)
- Book en tid hos Borgerservice til ombytning af kørekort. Tiden kan bookes på www.esbjerg.dk/booking (medbring lægeerklæring, pas, dit originale kørekort, opholdspapir og sygesikring). Ombytning af kørekort koster 280 DKK
P-Skive, hvis du har bil
I Danmark er der ofte tidsbegrænsning på parkering, derfor bør du have en p-skive i din bil. P-skiver kan købes på tankstationer eller ved bilforhandlere. En manuel p- skive er et klistermærke med et ur og sættes i forruden af din bil. Eller det kan være en digital p-skive, som du kan købe i brugskunstbutikker og el-forretninger med mere. Hvis du har en manuel p-skive, skal du sætte uret til det tidspunkt, hvor du parkerer.
Hvis du medbringer kæledyr
Personer, der medbringer kæledyr fra Ukraine, bedes hurtigst muligt give besked til fødevarestyrelsen.
Derudover bør du besøge en dyrlæge, som kan tjekke, at dit kæledyr har de nødvendige vaccinationer. Typisk hjælper dyrlægen med at registrere dit kæledyr i Danmark.
Du bør registrere medbragte kæledyr her.
SKAT beregner
Du kan få en ide om din cirka indkomst efter skat ved at bruge denne beregner fra SKAT. Under brutto indkomst taster du din løn/indkomst før skat; under personligt fradrag taster du 3.891 DKK (mindstebeløbet for personligt fradrag for borgere i Danmark); under skatteprocent taster du 39% . Du vil så kunne se hvilket beløb du cirka kan forvente at få udbetalt efter skat.
Hvis du flytter fra Danmark
Hvis du flytter fra Danmark eller skal være ude af Danmark i mere end 3 måneder, skal du give besked til Borgerservice. Hvis du har fået MitID kan du informere Borgerservice på www.borger.dk.
Husk også at give besked til din udlejer, for at opsige din bolig. Vær opmærksom på. at der ofte er et opsigelsesvarsel på minimum 1 måned på lejeboliger i Danamrk.
Hvis du får sociale ydelser og/eller bor i kommunal anvist bolig, skal du også sørge for at give besked til Jobcentret.
Hvis du holder ferie
Hvis du får sociale ydelser og planlægger at holde ferie, skal du huske at give Jobcenteret besked om det. Vær gerne opmærksom på, at du ikke har ret til at modtage sociale ydelser, mens du holder ferie.
Hvis du er i job og er selvforsørgende, behøver du ikke informere Jobcenteret.
Børn og børneopdragelse i Danmark
Værdier for børn i Danmark er baseret på menneskerettigheder og Konventionen om Barnets Rettigheder og giver alle børn ret til at gå i skole, ret til at få mad og ret til ikke at blive udsat for vold og overgreb. Det betyder, at fysisk og mental vold mod børn er ulovligt i Danmark, og at vi i Danmark tror på, at det er muligt at opdrage sine børn uden at slå dem. Samfundets rolle er at støtte familier, som har brug for support. Hvis fagpersoner i skoler eller pasningsinstitutioner har grund til at tro, at der bliver brugt vold mod børn, eller at de behandles dårligt, er de forpligtet til at rapportere det til familierådgivningen i deres kommune.
Esbjerg Kommunes syn på børn og unge er, at forældrene er kernen og de vigtigste personer i barnets eller den unges liv i forhold til trivsel, læring og udvikling. Et godt samarbejde mellem forældre indbyrdes og mellem forældre og professionelle er afgørende for barnets eller den unges udvikling. Esbjerg Kommunes målsætninger er, at forældrene er en aktiv part og ressource i forhold til barnet eller den unges møde med de forskellige tilbud i Esbjerg Kommune, og at samarbejdet med forældrene er baseret på en løbende dialog præget af gensidig tillid og respekt.